Fotocursussen

Sinds 2018 organiseer ik cursussen literair vertalen Frans-Nederlands, bij mij thuis in Autun. Sindsdien heeft het fotograferen voor mijzelf een hoge vlucht genomen, met inmiddels ook vijf tentoonstellingen. Ik bied sinds 2021 dan ook twee direct op elkaar volgende en desgewenst combineerbare fotocursussen aan: een ‘technische’ en een ‘creatieve’.

Voor 2022 heb ik voorlopig twee cursussen gepland, bij grote belangstelling kunnen dat er meer worden. Data: 1–3 augustus (cursus 1: 'Meer uit je toestel halen'), 4-6 augustus (cursus 2: 'Creatief fotograferen'). 

Inschrijfformulier

'De sfeer was erg prettig, vooral dankzij de prima omstandigheden: goede moderator, cursisten met dezelfde interesse en uiteraard het heerlijke eten!' – Elise B. over de cursus literair vertalen

Waar?

De cursussen vinden plaats in Autun, de voormalige hoofdstad van Romeins Gallië (Augustodunum). Naast veel Romeinse resten, waaronder het grootste theater buiten Italië, bezit de stad ook een prachtig middeleeuws centrum met een romaans-gotische kathedraal. De moderne stad vervult ondanks het bescheiden aantal inwoners (15.000) een spilfunctie in de regio (de Morvan) en biedt alles wat een mens nodig heeft: supermarkten en hypermarkt, goede boekhandel, vrijdagmarkt, theater, bioscoop, muziekschool, cafés en restaurants. De stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer .

'Martin is een uitstekende, inspirerende docent.' – Saskia W. over de cursus literair vertalen

Voor wie?

De cursussen zijn geschikt voor iedereen die in een mooie omgeving en een prettige sfeer een aantal dagen lang met niets anders dan fotografie bezig wil zijn, van beginner tot enthousiaste amateur. Enige vereiste is het bezit van een handmatig instelbaar digitaal fototoestel. De groepen zijn klein (max. 5 mensen), dus voor iedereen is persoonlijk aandacht.

Wat?

In de eerste cursus (ma-wo) besteden we vooral aandacht aan de techniek: diafragma/scherptediepte, sluitertijd, ISO-waarde, soorten lenzen etc, dat alles aan de hand van praktische oefeningen. In de tweede cursus (do-za) ligt de nadruk op de compositie en op de diverse genres, met name portret-, landschaps- en straatfotografie. In beide cursussen komt ook het belang van nabewerking (het digitale ‘ontwikkelen’) aan bod.    

Hoe?

Beter leren fotograferen kun je alleen door het veel te doen. Kennis van de techniek is daarbij belangrijk, maar nooit als doel op zich. Het stadje Autun, met zijn Romeinse en middeleeuwse resten en zijn prachtige ligging aan de rand van de Morvan, is een heel geschikte plek om de besproken stof meteen in de praktijk te brengen (in kleine groepjes of individueel). Gezamenlijk bespreken we daarna het resultaat.     

Praktisch

De cursus vindt dagelijks plaats van 10 tot 17 uur. Ik zorg voor koffie,  thee en croissants en serveer een goede warme lunch met een wijntje. Deelnemers regelen zelf het vervoer en verblijf. De kosten bedragen €395 voor drie cursusdagen of €595 voor zes dagen, te voldoen in twee helften (annuleren is kosteloos tot een maand voor aanvang van de cursus, daarna is de reeds betaalde helft niet meer terugvorderbaar – uitzonderlijke situaties zoals een nieuwe coronacrisis daargelaten). 

Coronaprotocol

  • Ik vraag alle deelnemers (en mezelf) vlak voor aanvang van de cursus een coronatest te doen.
  • Ik ontsmet alles wat we aanraken (deurknoppen, toilet, tafel, eet- en drinkgerei) zeer grondig.
  • Ik kook zeer hygiënisch.
  • Ik zorg in het toilet voor ontsmettende doekjes waarmee iedereen na afloop van een toiletbezoek alles kan, nee, móét schoonmaken.
  • Ik heb op twee plaatsen in huis vloeibare handzeep klaarstaan.
  • Ik zorg voor voldoende afstand (1,5 m) tussen de deelnemers door mijn tafeltennistafel plus eventueel een grote eettafel neer te zetten.
  • Ik zorg voor goede luchtverversing in huis.

Meer weten?

Neem hier contact op met Martin de Haan.

Contact